Polyneuropathie
Bij WM komt aantasting van de zenuwen voor bij naar schatting 25 tot 50% van alle patiënten. Waarom en hoe WM neuropathie veroorzaakt werd reeds eerder besproken.
Vooraleer over te gaan tot behandelen moet het volgende overwogen worden:
• is een behandeling wel nodig? (risico’s verbonden aan de behandelingen: kunnen resulteren in andere kankers)
• is het nodig de patiënt te behandelen voor WM? (sommige therapieën kunnen een andere NP veroorzaken) De behandelingen voor deze typische NP zijn niet fantastisch. Ze geven vaak slechts een kortstondige verbetering. Rituximab is een van de betere therapieën: sommige studies zijn veelbelovend, andere zijn dan weer minder betrouwbaar omwille van het lage aantal deelnemende patiënten.
Andere behandelingen zijn:
• medicatie voor pijnbestrijding
• fysiotherapie (stappen en evenwicht)
• voetverzorging
• uitwendig gedragen hulpmiddelen ter correctie van voet- en enkel
• stok
• looprek
Neuropathie kan ook het gevolg zijn van chemotherapie. Zo kunnen vincristine, fludarabine, bortezomib en thalidomide een neuropathie opwekken, met wisselende symptomen. Soms verdwijnt de pijn na stopzetten van de behandeling, vaak is er echter geen groot herstel van de neuropathie.
Het kan dus van belang zijn om WM op zichzelf te behandelen. Chemotherapie kan nodig zijn. NP kan een neveneffect zijn. Daarom zal de behandelende arts vooraleer de behandeling te starten dit samen met de patiënt bespreken, rekening houdend met zijn persoonlijk geval en met zijn behoeften in de keuze van de therapie en eventueel de therapie aanpassen in de loop van de behandeling.
Cryoglobulines en het fenomeen van Raynaud,
koude agglutines
De behandeling van cryoglobulinemie bestaat grotendeels uit preventieve maatregelen (het voorkomen van blootstelling aan koude), voldoende beweging, pijnstillende en ontstekingsremmende middelen zonder steroïden kunnen helpen om de pijnen te verminderen en de onderhuidse bloedingen tegen te gaan. De klachten zijn echter moeilijk te bestrijden. Bij behandeling van WM – door bv. plasmaferese – verdwijnen ze zelden helemaal. De klachten bij koude agglutines kunnen al gedeeltelijk verdwijnen als bv. de handen in warm water worden gehouden.
Amyloïdosis
Ook hier is het doel van de behandeling om verder neerslaan van amyloïde eiwitten te voorkomen en de klachten te verlichten. Een eerste keuze van behandelen – melfalan in combinatie met dexamethason
– geeft vaak goede resultaten. Jongere patiënten (< 66 jaar) komen in aanmerking voor hoge dosis chemotherapie zelfs met autologe stamceltransplantatie.